maanantai 14. marraskuuta 2011

Resepti: Päärynä ja kateudesta vihreät vihannekset (5kk+)


Parsakaali, kesäkurpitsa, herneet ja päärynä - miten ne voivatkaan sopia niin hyvin yhteen! Päärynä on tämän soseen ehdoton kruununjalokivi, joka pehmentää muiden vihannesten makua. Tuoreherne on soseena yllättävän maukas, vaikka sitä ei ihan heti uskoisi. Kesäkurpitsa tuo puolestaan soseeseen notkeutta, jolloin sitä ei tarvitse notkistaa erikseen keitinvedellä. Mutta parsakaali se vasta on monen vauvan ja aikuisenkin inhokki. Tuore parsakaali sisältää kuitenkin paljon C- ja K-vitamiineja sekä moniin muihin vihanneksiin verrattuna paljon proteiinia.

Tässä soseessa suhteet ovat:
25% päärynää
25% hernettä
25% kesäkurpitsaa
25% parsakaalia
loraus rypsiöljyä

Isomman satsin resepti on noin:
2-3 päärynää
2 pussia kotimaisia pakasteherneitä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 keskikokoinen parsakaali

Päärynää ei tarvitse keittää - jos se on mehukkaan kypsä, sen voi soseuttaa tuoreeltaan sauvasekoittimella. Joskin se tummuu nopeasti ruskeaksi soseutuksen jälkeen, joutuessaan kosketuksiin huonelilman kanssa. Jos päärynä tuntuu kovalta, etkä halua sen tummuvan, keitä päärynää vedessä n. 5 min ennen soseutusta. Kiireessä voit toki myös oikaista ja käyttää päärynästä tehtyä Semper Eco täyshedelmäsosetta, joka löytyy lastenruokahyllystä ja on ihan yhtä hyvää.

Vauvalle ei saa antaa kuivattuja herneitä, mutta tuoreherneitä löytää helposti pakkasesta ympäri vuoden. Valitse mielellään kotimaista, sillä sitä on tarjolla ainakin Apetitin valikoimassa. Kaada herneet kattilaan ja peitä ne vedellä. Keitä noin 10 min kiehumisesta alkaen. Kaada keitinvesi pois ja soseuta herneet sauvasekoittimella huolellisesti, jotta herneiden kuorikin menee hienoksi. Jos vauva on nirso koostumuksen suhteen, kannattaa herneet soseuttaa tilkassa keitinvettä ja paseerata eli painella vielä siivilän läpi.

Keitä tai höyrytä parsakaali sekä kesäkurpitsa kypsiksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Älä käytä soseutukseen keitinvettä, sillä kesäkurpitsassa on muutenkin paljon vettä jo itsessään.

Tämän jälkeen sekoita haluamasi kokoinen annos sosetta edellä mainitussa suhteessa ja lorauta mukaan hieman rypsiöljyä. Sose sopii mainiosti pakastettavaksi sellaisenaan. Kuten kuitenkin todettu aiemminkin - jos pakastat kunkin omanaan, voit tehdä jatkossa erilaisia sekoituksia ja muunnella näin helpommin soseen makua. Näin vauva ei kyllästy, mutta tottuu raaka-aineiden makuihin.

2 kommenttia:

  1. Tästä tuli todella hyvää! Samoin kuin maissiomenakesäkurpitsaseoksesta. Molempia pakkasessa hyvin nyt. On kiva, kun kirjoittelet myös reseptiin pakastamisesta sekä vinkkiä isomman annoksen teosta, siis määristä. Olisi muuten hauska jossain vaiheessa kuulla, että mitkä näistä alkupään soseista on edelleen Maxin herkuttelulistalla. Kevään jatkoja!

    VastaaPoista
  2. Hei Tinde ja kiitos kannustuksesta!

    Meillä tehdään yhä tätä päärynäreseptiä ja se on niin hyvää, että itsekin syön aina lusikallisen jos toisen - jos on kiirusta ja tarvitsen vain yhden annoksen, niin silloin nakkaan kippoon vain päärynää ja parsakaalia. Maissisose meillä 8kk kohdalla nyt on muuttunut niin, että keitän 2 pussia maissia ja yhden kesäkurpitsan. Lisään soseeseen lohta tai kanaa ja siitä tulee Maxin mielestä superhyvää! Muussattuna sinne jää maissinkuoret palasiksi, jotka ovat nyt hyvää harjoitusta nielemiseen. Maa-artisokkaa sekä mustajuurta Max myös rakastaa, joten ne menee kaikissa muodoissaan ja pikaruoka valmistuu yhä bataatista, jonka kylkeen laitan nyttemmin munakoisoa tai parsakaalia.

    Hedelmiä ja marjoja en enää keitä ellei listeriariskin tai pehmennyksen takia tarvitse. Saimme mummolta lahjaksi tosi tehokkaan sauvasekoittimen ja se muussaa lähes kaiken!

    Näin jälkeenpäin olisin lisännyt kukkakaalin nopeammin Maxin ruokavalioon, sillä siitä hän pitää kovasti. Joillekin se aiheuttaa kuitenkin vatsanväänteitä. Tomaatin annoin onneksi odottaa ihan 7kk asti, koska siitä Max sai todella pahoja herkistymisoireita alkuun, mutta nyt siitä ei tule enää ihottumaa ja on Maxin herkkua :)

    VastaaPoista